Skype губи популярност

0
9

Информационният портал BGR публикува интересна статистика на аналитичните компании comScore и Onavo. Според първата от тях, броят на уникалните потребители на популярната програма за интернет-телефония и съобщения Skype намалява годишно с около 12%. На свой ред Onavo твърди, че делът на приложението Skype за iPhone през последните пет месеца е намалял от 16,7% до 16,5%.

Като причини за спада в популярността Skype се посочват на първо място увеличението на броя на алтернативните решения, а на второ – ръстът на тяхната аудитория. Така например, делът на месинджъра WhatsApp за същия петмесечен период се е увеличил от 7,6% на 8,9%. През същия период е нараснал и делът на VoIP-услугата Viber, а месинджърът Kik е спечелил 1%, като популярността му е нараснала от 3,7 до 4,7%. Като друг фактор за спада в популярността на Skype се посочва бързо развиващата се система за обмен на съобщения на социалната мрежа Facebook.

Услугата Skype дебютира през 2003 година. Напоследък тя, заедно с ICQ, често е наричана „динозавър на съвременния интернет“ поради факта, че днес животът на подобни проекти в глобалната мрежа рядко е продължителен. Въпреки това, зад Skype в момента стои Microsoft, която след излизането на пазара на новата операционна система Windows 8 започна активна интеграция на Skype в своите решения. В частност, на 10 януари тази година беше обявено, че клиентът ще бъде интегриран с пощенския клиент Outlook, което скоро след това стана факт, а след това в „жертва“ на Skype бе принесен и Windows Live Messenger. Последната засега стъпка в тази насока стана интеграцията със Skype, която получи представената през миналата седмица игрална конзола Xbox One.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за