Ако сте били офлайн последните месеци и години, то вероятно сте пропуснали новините около желанието на световните правителства да следят своите граждани в Интернет. Вземайки пример от не толкова уважавани ръководители, като тези в Бахрейн, Саудитска Арабия, Северна Корея и Иран, американци и европейци си повярваха, че могат да подкопаят Мрежата. И всъщност, както разбрахме преди три години от Едуард Сноудън, справят се доста добре. Последната… „мода“ тук е да облекат действията си в легални дрехи. Русия, Германия, Великобритания и техния „закон за „слушалката“ (Snooper’s Charter), Холандия, Франция, Щатите с искането им да поставят троянски коне къде ли не, изглежда така сякаш някой е взел „1984“ на Джордж Оруел и я е приел за наръчник за бъдещето. Особено симптоматично тук е неистовото желание на политици от Обединеното кралство и САЩ да поставят скрити врати в ключови защитени протоколи в Интернет. Както специалисти не престават да им повтарят, така и ние не преставаме да припомняме думите им, че нещата не стоят така, както си мислят въпросните държавници, и веднъж открили вратичка за шпионите, ще е въпрос на време през нея да влязат и престъпници, терористи и всякакъв род злоумишленици. А става дума за основни защити, пазещи критична инфраструктура, банки и финансови институции, армията от свързани устройства, идваща с IoT революцията и какво ли още не. Последният пример за това идва от Белгия.

Лиза Ваас от блога на Sophos ни предава, че наскоро Skype са отказали на белгийското правителство да се съобразят с местен закон, който е трябвало да позволи безпроблемното подслушване на местните потребители. В резултат на това, Microsoft и Skype ги грози глоба от €30 000. Доводите на американската компания са, че искането на Брюксел е технически невъзможно и заедно с това, те не са телекомуникационна компания, към каквато явно е насочена законовата мярка.

Според публичния обвинител Тим Ван Хугенбемт, Skype са се съгласили с част от исканията на Брюкел: за предоставянето на метаданни, имейл адреси, история на комуникациите, подробности за регистрациите и IP адреси. Що се отнася до съдържанието на самите разговори, компанията обяснява, че е технически невъзможно, то да бъде представено. Белгийският закон задължава телекомите да предоставят достъп до някои разговори по искане на съда, споделя Хугенбемт. Reuters припомнят, на свой ред, че на компанията ѝ се е наложило да обяснява, че подслушване на разговорите в реално време е технически невъзможно, и на люксембургските власти. Сървърите на Skype се помещават именно в Люксембург.

Тази седмица излезе и решението по казуса на съда в Мехелен, според което Skype “без съмнение” представлява телеком и трябва да се съобрази с буквата на закона. Не е известно какво ще е развитието на случая, но според Reuters, Microsoft най-вероятно ще обжалва решението.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Techhead Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Techhead
Techhead

Ченгетата ги е страх да подслушват гетата, където се създават 95 % от престъпленията, затова хвърлят всичките си усилия да търсят терористи сред белите данъкоплатци. Тъпи смешници са. Съдете ченгетата, не ги жалете.

Techhead
Techhead

Като стана дума за Белгия, напишете „Моленбек“ в гугъла и ще видите двуличието и страха на ушевите. Там не влиза полиция, но си пуска ушите сред мирното бяло население.