Skype призна за уязвимост, разкриваща IP адресите на потребителите

7
19

От Skype заявиха, че разследват информацията за появата на нов хакерски инструмент, събиращ данни за IP адресите на потребителите в системата за интернет телефония, което потенциално може да се отрази неблагоприятно върху неприкосновеността на личния живот на последните. По-рано на сайта Pastebin бяха публикувани инструкции за това, как може да бъде научен IP адресът на потребителя, без дори да е необходимо осъществяването на връзка с него. За целта, според публикацията, е достатъчно само да бъде прегледана информацията за него в Skype.

От Skype потвърдиха, че предварителните данни от проведеното разследване показват, че описаният метод застрашава не само потребителите на Skype, но и на повечето програми, работещи на пиърингов принцип. От компанията обявиха, че в момента правят всичко възможно, за да защитят своите потребители.

Ще припомним, че през месец октомври миналата година от Skype признаха, IP адресите на потребителите на системата могат да бъдат открити от потенциалните злоумишленици, без жертвата да разбере за това. Компанията съобщава също, че този метод работи и при редица други P2P-технологии, например BitTorrent. Независими експерти твърдят, че потребителите, които се безпокоят, че потенциални хакери могат да научат техните IP-адреси, имат възможност да ползват неверен IP адрес, например чрез мрежата TOR. Освен това, този метод не работи, ако потребителят използва интернет чрез VPN, чийто център за маршрутизация може да бъде разположен в произволна точка по целия свят.

Засега от Skype не съобщават кога ще бъде налична актуализация на програмата, маскираща данните за IP адресите на потребителите.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
poi1PC doctortERROR85one-77 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
poi1
poi1

Тази „уязвимост“ е налична още от самото начало не мислех че е нужно да се признава хах :beer:

PC doctor
PC doctor

Ми то Ip адреса при 2p2 връзка е въпрос на два клика с мишката и команда „nestat“ в cmd . Не мога да разбера какво са признали и защо са тия статий . Все едно сега руснацте си „признаят “ че са пратили Гагарин в космоса и да се пишат статий за това.
.

tERROR85
tERROR85

То това винаги си го е имало и то без никакви инструменти но не бих казал че е уязвимост. Хващал съм 2 3 хакера по този начин докато се опитват да ми пробутат троянец или некоя друга гадория.

one-77
one-77

Не забравяйте, че под заглавието има още текст!

Цитат:


…може да бъде научен IP адресът на потребителя, без дори да е необходимо осъществяването на връзка с него…


PC doctor
PC doctor

Под „връзка“ така и не са уточнили какво означава. Просто станаха смешни с тия „признания „.Винаги е било достатъчно да изпратиш и една точка само в съобщение до който и да е абонат произволно избран с търсачката и ако получи съобщението ти вече се е окотил!!!Можеш да му видиш IP и т.н . и без да ти е отговорил или пък каквото и да било .Никога не е било нужно нещо повече

one-77
one-77

Те не казват, че е нужно нещо повече, а по-скоро, че може и с по-малко

tERROR85
tERROR85

Само профила да му разгледаш е достатъчно пък и ако си super node виждаш адресите на тези които минават през теб.