Кризата е не само беда, но и възможност. Именно в такава се превърна настоящата пандемична криза за много компании, които помагат на потребители и бизнеси да осъществяват връзка и взаимодействие онлайн. Zoom, Slack, Microsoft Teams и други бележат огромен ръст в използването си. Но изглежда между две от изброените компании се задава битка на хоризонта. Slack Technologies, компанията зад популярния софтуер за онлайн комуникация и бизнес сътрудничество, смята, че Microsoft налага Teams по нечестен начин и компанията иска помощ от Европа да им помогне в опита им да се опълчат на големия си опонент на пазара.

Според Slack, Microsoft предлага в офис пакета Office 365 Teams по незаконен и в разрез с антитръстовото законодателство на Съюза, възползвайки се от монополното си положение на пазара. Според компанията, Microsoft принуждава инсталирането на софтуера и предотвратява премахването му.

„Slack застрашава дела на Microsoft в бизнес имайл пространството – флагманска характеристика на Office – което означава, че Slack застрашава позицията на Microsoft в корпоративния сектор“, споделя Джонатан Принс, вицепрезидент по комуникации и политики в Slack, цитиран от Computer Weekly. „Ние сме уверени, че печелим на основата на ползите, които носи нашия продукт, но не може да пренебрегнем незаконното поведение, което лишава потребителите от достъп до инструменти и решения, които желаят“. Според него, двете компании предлагат съвсем различни подходи по отношение на подкрепата на екосистемите от продукти, които работят добре заедно. „Това е нещо далеч по-голямо от Slack срещу Microsoft – това е пример за две много различни философии по отношение на бъдещето на дигиталните екосистеми – на проводници на иновациите и на жандарми на иновациите.

„Slack предлагат открит, гъвкав подход, който представлява заплаха за Microsoft, понеже е проводник на една иновативна, най-добра в своя клас технология, която успешно се конкурира с предложенията на Microsoft и дава на своите клиенти свободата да изграждат решения, които покриват техните нужди. Ние искаме да сме два процента от бюджета ви за софтуер, който прави другите 98% по-ценни, а те искат 100% от бюджета ви всеки път“, продължава Принс.

Компанията отправя призив към Брюксел да се намеси и да приложи наличното законодателство.

„Ние призоваваме ЕС да бъде неутрален рефер, да изследват фактите и да приложат закона“, пишат от Slack. „Microsoft се връща към старото си поведение. Те са създали един слаб, копиран продукт и са го обвързали с доминантния си Office продукт, инсталират го принудително и блокират премахването му – видимо копие на тяхното незаконно поведение по време на „бразуърните войни“. От компанията са подали официално оплакване срещу Microsoft към ЕК в средата на тази седмица. Сега е ред на Комисията да реши дали ще започне разследване по иска на Slack или не. Макар и практиката е подробностите около подобни оплаквания да не бъдат оповестявани публично, то Дейвид Шехас, юридически съветник на Slack разкрива пред „Ню Йорк Таймз“, че компанията настоява Microsoft да отдели Teams от Office и да го направи самостоятелен продукт.

От Microsoft коментират, че компанията е отдадена на това да предлага не само най-добрата иновация, но и широк избор по отношение на начина, по който те поръчват и използват продукта. Те допълват, че очакват да осигурят допълнителна информация на Европейската комисия и да отговорят на всеки въпрос, който имат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари