SMS-ите отбелязват 20-годишен юбилей

0
16

Днес се навършват точно 20 години от деня, в който за първи път е изпратено първото кратко текстово съобщение – SMS. За изминалия период от време този начин на комуникация изпревари по популярност нормалното гласово общуване, въпреки че през последните няколко години популярността на SMS-ите започна да намалява постепенно – услугата се замяна от различни онлайн програми, които позволяват изпращането на съобщения безплатно.

Един от разработчиците на SMS-съобщенията е британският инженер Neil Papworth, който преди двадесет години е бил едва на 22. Първият SMS той е изпратил на 3 декември 1992 г. от компютър към мобилен телефон. Били са написани само две думи: „Merry Christmas“. А вече през 1993 г. е станало възможно изпращането на съобщения от един мобилен телефон на друг.

Първоначално мобилните оператори и техните абонати сериозно са подценявали потенциала на услугата. До 2000 г. SMS-и са можели да се изпращат само в рамките на собствена мрежа. След това услугата придобива огромна популярност, най-вече сред младите хора. Съобщения с дължина от 160 знака са идеалният избор за тези, които не обичат да провеждат дълги разговори по телефона.

В интервю за Sky News Neil Papworth признава: „Преди 20 години, тествайки технологията, аз изобщо не подозирах за нейното бъдещо значение. Когато минаха 10 години, наблюдавайки бързо растящата и популярност, започнах да осъзнавам, че това наистина е голямо откритие. Сега, след още 10 години, възможностите за използване на услугата са дори още по-големи. “

По данни на Sky News, през 2011 г. във Великобритания са били изпратени повече от 150 милиарда SMS-съобщения – това е три пъти повече отпреди пет години. Най-често услугата се използва от юноши на възраст от 12 до 15 години, които изпращат средно по 193 съобщения на седмица. Представителите на останалите възрастови групи използват SMS-ите четири пъти по-малко.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари