SoftBank закупи ARM за $31 милиарда

0
30

През месец юли SoftBank учуди технологичния свят с плана си за закупуване на британския дизайнер на чипове ARM Holdings за сумата от $31,4 милиарда, като това се оказа най-голямата сделка сред европейските технологични компании. Сега, след по-малко от два месеца, компанията официално обяви, че сделката е затворена. И така, SoftBank плати $31 милиарда, а от днес ARM вече не е в списъка на Лондонската Борса.

 

Това е поредната и най-скъпа покупка на SoftBank през последните години. Японската компания вече купи Sprint за $20 милиарда и инвестира $15 милиарда в японския клон на Vodafone.

ARM е една от най-популярните компании за проектиране и дизайн на чипове с лицензи за корпорации като Apple и Samsung. Към днешен ден ARM доминира на пазара за чипове за мобилни устройства. Миналата година на пазара бяха реализирани 15 милиарда ARM чипове, като половината от тях, вече вградени в различни мобилни устройства.

Очаква се, че SoftBank ще използва ARM за укрепване на позициите си в концепцията „Интернет на нещата“. Финансовите отчети на ARM показват, че компанията за миналата финансова година има доход от $1,5 милиарда. Но през следващите пет години се очаква ARM чиповете да завземат много по-голяма част от мобилния пазар – таблети, смартфони и устройства за носене. Да не забравяме, че в момента се проектират и разработват ARM чипове за сървъри.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари