Solid: проектът за защита на личните данни от създателя на интернет Тим Бърнърс Лий

1
1066

Един от хората, създал основите на съвременния интернет, възнамерява да върне на хората контрола върху техните данни. Solid е проект с отворен код, реализиран съвместно с екип специалисти от MIT. Проектът има за цел да предостави на всеки човек възможност да ограничава разпространението на личната информация.

Основната идея на Solid е в това, че всеки потребител да може да налага ограничения на разпространението на личните данни в интернет. Замисълът е потребителят винаги да знае кога, защо и за кого е предназначена персоналната информация. Всички необходими данни се съхраняват на едно място и именно с него ще взаимодействат различните приложения.

В сайта на проекта се обяснява и неговата цел – да се промени познатият към днешен ден формат на Глобалната мрежа, при който хората не знаят как и къде изтичат техните данни. Според участниците в проекта, потребителят трябва да има възможност да избира мястото, където ще се съхраняват неговите данни и да задава ограничения за достъпа до тях.

Solid е замислен като екосистема за съхранение на всички видове данни, които попадат в интернет – снимки, формуляри и дори оставените коментари. А бъдещите приложения трябва да започнат да използват така съхранените данни по нов начин.

Редица специалисти считат идеята на Лий за утопична. Именно личните данни са най-скъпото, което съвременните технологични гиганти притежават. Едва ли някой от тях ще приеме модел, при който ще загуби контрола върху данните на потребителите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари