Sono: активна система за погасяне на шумовете в стаята

4
169

Много съвременни слушалки са оборудвани с активна система за погасяне на шумовете чрез акустична обратна връзка, при която микрофонът улавя външните шумове, а така полученият сигнал се подава към излъчвателите с противоположна фаза и по този начин външните шумове се погасят. Австрийският промишлен дизайнер Рудолф Стефанич предложи аналогична система за погасяне на шумовете, която работи в рамките на една стая. Устройството се нарича Sono и се закрепва към прозореца на стаята. Sono разполага с микрофон и излъчвател, който е притиснат към стъклото на прозореца, което се използва за резонатор. Тестовете на прототипа са показали понижаване на шума с 12 децибела.

Освен обикновено погасяне на всички шумове, Sono може да бъде програмиран да погася само някои от тях, а други да пропуска. Така например, шумът от уличното движение може да изчезне, а да остане шума на листата и пеенето на птичките. Това е възможно чрез използване на сигнален процесор, който анализира сигнала от микрофона.

Проектът Sono спечели състезанието James Dyson Award през 2013 година. Прототипът е готов и сега авторът търси инвеститори, за да започне масовото производство на това интересно устройство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари