Sony представи лентов магнитен носител с капацитет 185 терабайта

5
88
Компанията Sony представи лентова касета, която може да съхранява информация с обем 185 терабайта. Понастоящем това е носителят с най-голям капацитет.

Японският производител е успял да постигне впечатляващия резултат благодарение на обновена технология, оптимизираща нанасянето на йони аргон върху добре познатата от миналото магнитна лента, като по този начин плътността на записа се повишава до рекордните 18,5 гигабайта на квадратен инч от лентата. Тайната на иновацията се състои в намаляването на размера на кристалите, нанасяни върху лентата, което позволява увеличаване плътността на магнитното покритие и съответно капацитета за съхранение на данни. Размерът на кристалите е 7,7 нанометра, докато по-рано той бе няколко десетки нанометра. Те се нанасят върху лентата с помощта на метода на праховото разпръскване.

Основните плюсове на технологията са нейната ниска цена и възможността за съхранение на големи обеми от данни, а основният ѝ минус – невъзможността за бързо търсене.

Предишният рекорд в областта на лентовите носители принадлежеше на компанията IBM, която през 2010 година успя да създаде носител с 5 пъти по-малък капацитет. Sony планира да използва технологията за продължително съхранение на информация в области, в които скоростта на четене не е от ключово значение.

Припомняме, че неотдавна Sony и Panasonic анонсираха нов лазерен диск под името Archival Disc. Първоначално произведените по тази технология дискове ще бъдат с капацитет 300 GB, след което вместимостта им ще бъде увеличена до 500 GB и 1 терабайт.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари