Миналия месец Федералната търговска комисия на САЩ изпрати писма до шест компании, с които ги информира, че техните гаранции за продукти нарушават американското законодателство. Макар да съществуват някои изключения, съгласно Закона за гаранция Магнусон-Мос от 1975 г. когато клиентът не е използвал определена част или доставчикът на ремонт не е разрешен, следва анулирането на гаранция.

Федералната търговска комисия посочи шест компании които правят точно това – изискват определени части или услуги да бъдат използвани, за да се запази гаранцията. Агенцията не каза кои компании получиха писма, но сега научаваме, че Sony, Microsoft, Nintendo, Hyundai, HTC и ASUS са били виновните.

Всяка компания е получила сходно писмо. „Гаранционният текст, който предполага, че потребителят действа разумно при обстоятелствата, при които гаранционното покритие изисква потребителят да закупи продукт или услугата, идентифицирани по марка, търговско или фирмено наименование, е заблуждаващ и забранен“, се казва писмата. Специалната гаранционна формулировка, за която е установено, че е в нарушение на Закона за гаранция за Магнусон-Мос, е идентифицирана във всяко отделно писмо.

В случая на Hyundai писмото отбелязва, че изразът „използването на оригинални части на Hyundai е необходимо, за да се запазят непокътнати вашите гаранции на производителя на Hyundai и всички допълнителни гаранции“, е незаконно изявление. А за Microsoft, комисията посочва формулировката, която предупреждава да не се използва някой друг освен Microsoft за ремонт на Xbox One. Писмото на Nintendo извиква гаранцията, че няма да се прилага, ако продуктът „се използва с продукти, които не са продадени или лицензирани от Nintendo“. При Sony се изтъква пасаж, който гласи, че гаранционният печат на PS4 не може да бъде „променян, нарушаван или премахнат“.

Тези компании разполагат с 30 дни от изпращането на писмата, за да променят въпросните пасажи, след което Федералната търговска комисия отново ще прегледа техните политики. Ако тези шест компании не са променили езика си, за да се придържат към закона, Федералната търговска комисия заяви, че може да предприеме правни действия.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TGR
TGR

Интересно, че към огризките, не са адресирали нищо….

Шишо
Шишо

ми явно няма за кво. но в чотуратати няма ябълката или епъл а само огризки. то и животатие е такъв нали?