Sony Pictures е обмисляла през 2006 година закупуването на BitTorrent

1
31

Холивудските студия обикновено казват за BitTorrent, че само увеличава пиратството и че е заплаха за бизнеса, но едновременно с това, тази технология ги привлича със своите комерсиални възможности. Така например компанията BitTorrent Inc., създател на популярния торент-клиент uTorrent, дава възможност за разпространяване на лицензирани материали, без никакви разходи за доставяне и дистрибуция. Тази възможност е съблазнителна за големите медийни корпорации.

 

TorrentFreak съобщи вчера, че интересът на някои от тези студия към BitTorrent е бил съвсем конкретен. Така например, Sony Pictures в една от своите стари презентации директно разглежда BitTorrent като потенциален обект за закупуване.

В презентацията от 2006 година се разглеждат и други компании, които са подходящи за закупуване. Сред тях са TiVo, Netflix и BitTorrent.

За постигане на тези цели Sony е била готова да даде от два до четири милиарда американски долара. Към днешен ден тези числа изглеждат малко смешно, понеже капитализацията на Netflix например, излетя в небесата. По това време Netflix още не бе започнал излъчването на видео чрез Глобалната мрежа и неговата пазарна цена бе $1,2 милиарда.

 

В презентацията, Sony планира да произвежда свои телевизионни приставки, които да използват торент-протокола, което не е лоша идея.

Въпреки проявения ентусиазъм, Sony Pictures не купува BitTorrent и изпуска възможността за закупуване на Netflix. Вместо това купува Grouper за $65 милиона и 25% от акциите на Starz Media.

Порталът TechCrunch счита, че BitTorrent и сега би бил добра инвестиция за Sony Pictures. Торентите се радват на огромен брой потребители, но и до сега нямат подходящ бизнес-модел.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари