Sony, Sharp и Panasonic разпродават имущество

0
19

Трите японски гиганта – Sony Corporation, Sharp и Panasonic – обявиха продажбата на нежелани офис помещения и друго имущество. Компаниите са решили да предприемат тази стъпка, за да увеличат своите парични активи и заради силната конкуренция от страна на Samsung и други световни гиганти на пазара на електроника.

Организация JEITA (Japan Electronics and Information Technology Industries Association) е изчислила, че японският пазар на потребителска електроника се е свил с около $ 15 млрд. При това, 4 млрд. долара са загубите за по-малко от 10 години. Основният конкурент на Япония е Южна Корея, която „задушава“ всички, не само на пазара на смартфони, но и на другите пазари на потребителска електроника.

Резултатът е очевиден – желанието на Sony Corporation, Sharp и Panasonic да продадат някои от своите стари сгради и подразделения, които най-негативно се отразяват върху доходите на тези компании. Говорейки за Sony и Sharp, тук става въпрос за недвижими имоти на обща стойност около $ 3 млрд. Що се отнася до Panasonic, чиято позиция на пазара през последните години силно пострада, тя е решила да продаде имоти на площ от около 10 милиона квадратни метра.

Главният финансов директор на Panasonic съобщава, че компанията притежава на територията на Япония много земя и сгради, които ще бъдат продадени по-късно. Kawai не уточнява конкретно въпросното имущество, но обясни, че този ход може да донесе на Panasonic приходи от 1,34 милиарда щатски долара.

Трите компании, които някога бяха сред най-печелившите на пазара, продължават да губят рейтинга си при кредитните агенции и следователно – при инвеститорите. С продажбата на „излишната“ собственост те могат да влеят в развитието на бизнеса си „свежи“ средства и да накарат парите да заработят.

В допълнение се съобщава, че Panasonic ще продаде и част от акциите си, които придоби от други компании.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари