fbpx
12.8 C
София

SOPA се връща!…Този път като вирус

Най-четени

След множество интернет протести с историческо значение през януари, законът срещу пиратството SOPA бе победен. Въпреки това, тази седмица няколко източника насочиха към доста неприятно завръщане на SOPA. Абсурдният закон този път не е в Конгреса в САЩ, а е приел формата на подъл криптовирус, който “заключва” компютрите на хората, обвинявайки ги в нарушаване на авторски права чрез противозаконно разпространение на файлове. Заразените с вируса потребители могат да получат обратно информацията си, след като платят поне 200$.

Терминът за подобен вирус идва от английски и се нарича ransomware (ransom – откуп; software – софтуер).

Проектозаконът SOPA или Stop Online Piracy ACT беше огромна заплаха за интернет. Той предлагаше сурова цензура, която притесни онлайн потребители по целия свят и доста ключови компании като Reddit, Google и Wikipedia. След месеци, изпълнени с напрежение и протести за свободата в мрежата, блокадата в крайна сметка беше отхвърлена.

За жалост това не означава, че SOPA вече не е заплаха. Тази седмица проектозаконът възкръсна като вирус, който заявява на потребителите, че техният IP адрес е в черния списък, тъй като са нарушили закона.


Щракнете върху изображението за по-голям размер

Вирусът SOPA иска откуп за своите “заложници” – всички файлове в компютъра. “Компютърът Ви е заключен!” гласи предупредителния екран, добавяйки:

„Ако виждате warning.txt или предупредителен екран, това означава, че Вашият IP адрес е включен в черния списък на S.O.P.A. Едно или повече от следните действия е било извършено на Вашия компютър:
1. Сваляне или пласиране на аудио и видео файлове, защитени от Закона за авторското право.
2. Сваляне или пласиране на нелегално съдържание (детско порно, проследяващ софтуер и прочее).
3. Сваляне или пласиране на софтуерен продукт, защитен от Закона за авторското право.
В резултат на тези нарушения, изхождайки от Stop Online Piracy Act (H.R. 3261), Вашият персонален компютър и файлове са блокирани.“

Този т.нар. ransomware, похитителят SOPA, отказва да върне файловете, освен ако не получи пари. Жителите на Щатите и Канада са инструктирани да платят с MoneyPak предплатен ваучер, а за хората от останалите части на света се препоръчва Western Union.

И сякаш това, че трябва да платите заради нарушение на неприет закон и то чрез определена компания (която печели от това!) не е достатъчно нарушение на човешките права, предупреждението продължава:

“ВНИМАНИЕ!!!” Ако не платите глобата на стойност 200 щатски долара до 72 ЧАСА, всичката информация в компютъра Ви ще бъде изтрита.”

Разбира се, хората, които намерят вируса на компютрите си, трябва да игнорират всички тези предупреждения и да потърсят в мрежата “Stop Online Piracy Automatic Protection System Removal”, където ще намерят много начини да се отърват от преродения проектозакон и да възстановят данните си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини