Sophos: 66% от изгубените USB флашки са заразени с вируси

0
19

Реномираната компания Sophos, работеща в сферата на мрежовата сигурност, е тествала 50 USB памети и е установила, че 33 от тях са инфектирани със зловредни програмни кодове. Това означава, че две трети от тестваните флашки са съдържали активни вируси. Експертите на Sophos са се сдобили с паметите от търг за изгубени вещи, които не са били потърсени от техните собственици, предаде Tech Spot.

Във флашките, които са били изгубени в пътнически влакове, специалистите открили общо 62 заразени файла. В едната от паметите имало шест инфектирани файла, като те били заразени с четири различни вируса. Въпросната флашка била най-зле от всички, които били изследвани.

Фактът, че USB паметите изобщо са били загубени вече подсказва, че техните бивши собственици не са сред най-предпазливите хора. Освен, че били пълни с вируси, информацията във флашките не била криптирана или защитена по никакъв начин. Експертите на Sophos намерили изумителна информация, която включвала неща като данъчни декларации, графици за срещи, училищни и университетски разписания, проекти за AutoCAD, снимки на различни хора, автобиографии за кандидатстване за работа, софтуер, сорс кодове на приложения и други подобни.

Не били намерени вируси за OS X, но девет от заразените памети очевидно принадлежали на потребители с Mac компютри.

Изводът на Sophos е, че трябва много да се внимава, когато се закачат чужди флашки и че ако USB паметта принадлежи на човек с Mac система, това не означава автоматично, че тя е чиста и не съдържа вируси.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари