fbpx
13.9 C
София

SP2 Windows XP: лекарството се оказва по-лошо от болестта

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ИТ специалистите са потресени от дълго чаканият Service Pack2. Разработката на пакета е коствала на Microsoft 1 милиард, но се оказва, че след инсталацията на пакета операционната система работи не по-зле от преди това, но за сметка на това спират да работят всички инсталирани програми. И за да е пълна кашата, не работят дори и други приложения, дело на софтуерния гигант. Вече има и внушителен списък от програми, които след инсталиране на SP2 излизат от строя. В него например, влизат AutoCAD, CuteFTP, eTrust, популярната игра Unreal Tournament, Photoshop Elements, както и болшинството от програмите за файлов обмен. Не са “пропуснати” и антивирусните програми, а черешката на сладоледа в списъка са продуктите на самата Microsoft.

Никой не се съмнява, че към създаването на Service Pack2 компанията Microsoft е подходила с благи намерения. Всички очаквахме, че SP2 съществено ще намали рисковете за системата, ще ни направи по-защитени срещу хакерски атаки, вируси и червеи. На практика се получава точно обратното. Новите обновления правят работата на самата система по-стабилна, но за сметка на това “тоталитарно” сриват потребителските програми. Статистика сочи, че при инсталиране на пакета с проблем от един или друг характер се е сблъскал всеки трети потребител, а при 10% от потребителите изобщо рухва самата система.

Колкото и странно да звучи, след инсталиране на SP2 Windows XP първо спират да работят продукти на самия софтуерен гигант – в частност, CRM-продуктите, Visual Studio.NET, SQL и SMS 2003 Server. Освен това, става ясно, че инсталацията на SP2 може да доведе до намаляване на скоростта на предаване на данни през Firewire порт от 800 на 100 Мb/s. И това се отнася за какво да е устройство, включено към Firewire, например, твърд диск. Експерти смятат, че този път разработчиците на Microsoft XP SP2 са минали всякакви граници и са нарушили всички съществуващи стандарти, в следствие на което са пуснали продукт несъвместим с Firewire 800. И не на последно място – много от продуктите на останалите разработчици просто спират да работят, след като в системата се инсталира SP2.

До днес, една седмица след излизането на SP2, списъкът на програмите, които спират да работят в сайта на Microsoft е доста дълъг. В списъкът с игрите, които също не може да играете след инсталацията на пакета с обновления са Unreal Tournament 2003 и Sim City 4. Според някои експерти, специално игрите започват да се държат анормално заради включената по подразбиране firewall. Но най-смешно звучи фактът, че в борбата с вирусите първи падат в жертва антивирусните продукти. Инсталирате SP2 и ако сте с антивирус на Symantec се оказвате без него. Излиза, че Microsoft щедро е прехвърлил своите проблеми на колегите си от другите компании. Сега всеки разработчик, чийто софтуер спира да работи ще трябва да пуска обновления за своите продукти.

ВВС подчертава фактът, че в отдела за поддръжка на клиенти на Microsoft са изработели вече ръководство със съвети, какво да се прави, ако някоя от програмите на компютъра ви спре да работи след инсталацията на SP2. За много програми обаче, в стъпките, които следва да се извършат от потребителя, фигурират и такива неща, като откриване на портове, които дадена програма ползва. След това тези портове трябва да бъдат разрешени, за да може приложението да има нужният обмен на данни през мрежата.

Paul Randle, служител в британския офис на Microsoft, главен експерт по Windows XP, изказва мнение, че проблемите в голяма степен се дължат на това, че потребителите ползват остарели версии на програми, които се опитват да получат достъп до Интернет, който обаче вече е затворен по подразбиране. Не всички обаче са толкова оптимистично настроени, както Randle.

Така или иначе, поредните “временни затруднения” водят до това, че ИТ-специалистите не бързат да инсталират SP2. И това ще продължи до онзи момент, в който не стане ясно, че ползите от инсталацията ще са повече отколкото вредите.
И тук отново се сблъскваме с безочливата политика на Microsoft по отношение на пакетите с допълнения. Навсякъде компанията подчертава колко “критично” важно е да бъде инсталиран пакета. Обикновените потребители настойчиво се приканват да инсталират SP2. А за специалистите, които все още броят плюсовете и минусите е разработено специално приложение. То им дава възможността временно да блокират инсталирането на SP2 до момента, в който решат, че са напълно готови да преживеят това важно събитие в техният живот…

Източник: Днес+


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини