SpaсeX реши кога повторно да изстреля в космоса успешно кацналата първа степен на Falcon 9

1
13

Много експерти от космическата индустрия се съмняват, че компанията SpaсeX е в състояние повторно да изстреля завърналата се ракета-носител Falcon 9 и по този начин кардинално да намали цената за извеждане на полезен товар в орбита около Земята. Специалистите се опасяват, че повторното използване ще намали надеждността на полета, а от друга страна, подготвянето на завърналата се първа степен е доста скъпо.

 

SpaсeX възнамерява да разсее тези съмнения. Илън Мъск съобщи за сключен договор с компанията SES за извеждане в геостационарна орбита на телекомуникационния спътник SES-10. Ще бъде използвана първата степен със сериен номер 1021, която успешно се завърна на 8-ми април тази година от полет номер F9-023, с който бе изпълнена мисията за доставка на модула BEAM и друг полезен товар на МКС, а след това извърши първото в историята на космонавтиката успешно кацане върху автоматизирана платформа в океана.

 

Сключеният договор означава, че клиентите доверяват своето оборудване на повторното изстрелване на една и съща ракетна степен. Застрахователните компании извършиха нова оценка на риска и пресметнаха новите тарифи. SES остана много доволна и съобщи, че е постигната 30% по-ниска цена. Като се има предвид, че предишното изстрелване на комуникационен спътник струваше $60 милиона, сега тази сума ще бъде намалена до около $40 милиона.

А след това ще очакваме първото в историята повторно завръщане на Земята. Сега всички се питат, колко изстрелвания ще издържи тази ракета и доколко може да падне цената на извеждането на полезен товар в космоса.

Извеждането на SES-10 в орбита е определено за ноември тази година, като точната дата зависи от метеорологичните условия.

 

Интересно е, че Мъск в интервю за LATimes каза, че застрахователната сума и цената на застраховката са останали същите. Това означава, че застрахователните компании не считат, че повторното изстрелване повишава риска. Това е наистина голямо постижение, а Илън Мъск и неговия екип могат да бъдат поздравени за това, че доказаха на застрахователите надеждността на своята техника.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари