SpaceX анонсира първия в историята изцяло цивилен полет в космоса

1
489

SpaceX обяви, че за в края на 2021 година е планиран космически полет, в който ще вземат участие единствено цивилни лица – никакви военни летци и астронавти. Мисията ще бъде оглавена от предприемача Джаред Айзекман, съосновател и ръководител на платежната платформа Shift4 Payments. В космическия кораб Crew Dragon той ще лети в компанията на още трима цивилни члена на екипажа.

Новата космическа мисия се нарича Inspiration4 и ще бъде изстреляна от площадката SpaceX 39A намираща се на територията на космическия център Кенеди във Флорида. Преди полета всички членове на цивилния екипаж ще преминат през специална подготовка, в рамките на която ще се научат как да се държат при възникването на необичайни и нестандартни ситуации.

Джаред Айзекман е пилот, като е напълно възможно и останалите членове на екипажа да имат зад гърба си подобен опит. Но космическата компания на Илън Мъск не предявява подобни изисквания към претендентите. Те ще бъдат изведени в орбита около Земята и ще останат в космическия кораб Crew Dragon около пет дни, като през това време ще извършва по един оборот около планетата на всеки 90 минути.

Този интересен проект има и благотворителен характер. Айзекман дари $100 милиона на St. Jude Children’s Research Hospital. Това е организация, която се занимава с изследванията на опасни детски заболявания – левкемия и други видове рак, както и с безплатна грижа за болни хора. Работата на това медицинско заведение струва $2,8 милиона дневно. Бизнесменът възнамерява да събере още $200 милиона, като идеята е следната – всеки претендент за участие в мисията Inspiration4 трябва да дари минимална сума от десет американски долара.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари