SpaceX „взриви“ ракетата Falcon 9 при тестовете на Crew Dragon – всичко е наред

5
1209

Преди няколко часа SpaceX проведе най-важния тест на системата за аварийно спасяване на астронавтите чрез изстрелването на капсулата по време на полет на ракетата. За възможно най-висока чистота на експеримента самата ракета носител бе „взривена“ малко след изстрелването. По-точно, настройките бяха направени по такъв начин, че тя се разпадна под въздействието на аеродинамичните сили. Самата капсула се приводни в Атлантическия океан 9 минути след изстрелването, като малко преди това бяха изстреляни парашутите, които забавиха спускането. Изпитанията протекоха напълно успешно.

Да напомним, че космическият кораб Crew Dragon бе разработен за транспортирането на американските астронавти до МКС и за осигуряване на абсолютната независимост от Русия. Да си припомним, че след спирането на космическата програма Space Shuttle през 2011 година единственият начин на САЩ за транспортирането на астронавти до МКС бяха руските космически кораби Союз.

Както обикновено, всичко можеше да се наблюдава в реално време в YouTube канала на SpaceX. Ракетата Falcon 9 бе изстреляна от ракетната площадка SLC-40 в Кейп Канаверал на 19 януари в 17:30 минути наше време. След 1 минута и 25 секунди след старта корабът Crew Dragon успешно се изстреля извън пределите на ракетата, която се разпадна след 10 секунди.

Ракетата Falcon 9 бе нарочно пожертвана, за да се осигури максималната правдоподобност на изпитанието, което всъщност е последното, преди Crew Dragon да полети с екипаж на борда. Със сигурност този тест не е бил евтин за SpaceX, но космическата компания на Илън Мъск вече има право да транспортира астронавти до МКС.

Първият тест Pad Abort Test с имитация на авария на ракетата малко преди нейното изстрелване от ракетната площадка бе проведен още през 2015 година. А в края на миналата година бе тествана системата за аварийно спасяване на астронавтите, която бе с нова конфигурация с нови мембранни клапани вместо предишните титанови. Малко преди това бяха направени многобройни тестове на парашутната система на кораба.

Вчера в 18:40 часа наше време се състоя съвместна пресконференция на SpaceX и НАСА, на която бе обявено кога ще се състои първият пилотиран полет на Crew Dragon. Оказа се, че това няма да бъде 15-дневна мисия, като се планираше досега – първата космическа мисия на SpaceX с хора на борда ще бъде по-продължителна и по-пълноценна. SpaceX заяви, че Crew Dragon ще е готов за пилотиран полет през месец февруари 2020-та, а изстрелването е планирано за средата на тази година.

Разработваният от 2013 година космически кораб Crew Dragon побира на борда до 7 души екипаж или четири човека и товар. НАСА плащаше по $80 милиона за едно място на Роскосмос за транспортирането на своите астронавти, а полетът със SpaceX струва $20 милиона за едно място, като предстои тази цена да бъде намалена още.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари