SpaceX за пети път успешно изстреля една и съща степен на Falcon 9 в мисията Starlink 7

7
588

SpaceX направи още една стъпка в изграждането на системата за глобален сателитен интернет Starlink, който се планира частично да започне работа към края на тази година. През нощта на 4 юни космическата компания на Илън Мъск осъществи поредното успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9 в рамките на мисията Starlink 7. В орбита бяха изведени още 60 сателита на тази система. Освен това, SpaceX за пети път успешно изстреля една и съща първа степен на ракетата, която след това кацна без проблеми. Всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

По време на тази мисия SpaceX за първи път изведе в космоса първия сателит на Starlink с име VisorSat, който има подвижен заслон за защита от отраженията на Слънцето. Това се прави, за да не пречат сателитите на Starlink на астрономите.

Ракетата Falcon 9 (B5 B1049.5) бе изстреляна от площадка номер SLC-40 на Кейп Канаверал в 4:26 часа наше време.

След две и половина минути първата степен се отдели и  на деветата минута след изстрелването успешно кацна на плаващата платформа Just Read the Instructions в Тихия океан.

Да напомним, че сегашната версия на ракетата Falcon 9 Block 5 е проектирана да се използва до 10 пъти с междинен технически преглед и до 100 пъти – с частична замяна на някои детайли.

С това изстрелване орбиталната система Starlink вече има 460 сателита, с изключение на трите, които напуснаха орбитите си. Преди време Илън Мъск каза, че за нормалната работа на Starlink са необходими не по-малко от 780 сателита. Този месец SpaceX е планирала да направи още едно от тези пълноценни изстрелвания за Starlink, а до края на годината са планирани още пет извеждания в космоса на сателити за Starlink.

Да напомним, че SpaceX има официално разрешение за извеждането в космоса на почти 12 хиляди от тези сателити, а през месец октомври миналата година компанията поиска разрешение за още 30 хиляди космически апарата. Освен това, през месец март 2019 година SpaceX получи от FCC съответното разрешение за изграждането на 1 милион наземни терминали на територията на САЩ. Всеки един от тези терминали има компактна подвижна сателитна чиния.

SpaceX възнамерява още тази година да започне да предоставя сателитен интернет на САЩ и Канада. Затворените бета тестове започват следващия месец. Пълноценното разгръщане на Starlink мрежата трябва да стане в средата на 2020-те години. SpaceX счита, че разходите за изграждането на сателитния интернет Starlink ще възлизат на около $10 милиарда. Но само една година работа на Starlink трябва да донесе приход от $30 милиарда.

Засега няма информация за тарифите, но президентът на SpaceX Гуен Шотуел заяви, че Starlink трафикът ще струва по-малко от това, което се плаща днес, но ще бъде от 5 до 10 пъти по-бърз.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари