SpaceX за първи път изстреля Falcon 9 с четири пъти летяла първа степен

1
405

SpaceX продължава да прави история. В орбита бе изведена шестата партида от 60 сателита на глобалната мрежа Starlink. Ракетата Falcon 9 бе изведена в космоса с помощта на първа степен, която е използвана вече четири пъти. Освен това, за втори път се използва обтекателя, възстановен след изстрелването на първата партида Starlink през месец май 2019 година. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

Изстрелването трябваше да се осъществи миналия уикенд, но в последния момент бе отложено заради проблеми с единия бустер.

Първата степен на Falcon 9 не успя успешно да кацне върху морската платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан и падна във водата. Илън Мъск отбеляза, че миналия път изстрелването е било отменено заради леко повишената мощност на ракетния двигател. Той уточни, че при подобна степен на износване винаги има риск от неуспех и именно затова SpaceX използва за пети път първа степен на ракета единствено за своите собствени мисии.

Самата мисия приключи без проблеми – втората степен работеше безпогрешно и изведе 60-те сателита на желаната орбита.

Малко по-късно Мъск съобщи, че причината за неуспешното кацане е единият бустер на първата степен. Но тъй като те са девет, това не е променило траекторията на полета. Изстрелването бе още един тест от страна на SpaceX, чрез който компанията допълнително ще подобри своите ракети.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари