Тази нощ SpaceX успешно изстреля космическия товарен кораб Dragon с мисия за снабдяване на МКС с продукти и нова техника.

Използвани бяха вече летели в космоса първа степен на ракетата Falcon 9 (по време на мисията CRS-12) и космическия кораб Dragon (мисията CRS-8). Както обикновено, всичко можеше да се види в реално време.

В рамките на мисията CRS-14, ракетата Falcon 9 с товарния космически кораб Dragon бяха изстреляни от площадката SLC-40 на Кейп Канаверал в 23:31 часа наше време. И този път не бе предвидено кацане на бустера. Илън Мъск тества своята нова технология за интензивно спиране на ускорителя.

Десет минути след старта, втората степен успешно се отдели, а товарният кораб влезе в необходимата орбита. Днес корабът трябва да се скачи с Международната космическа станция.

Dragon носи 2,65 тона полезен товар. Това са продукти за екипажа, научно оборудване и материали за изследване в космически условия.

Но най-голям интерес предизвиква прототипа на апарата RemoveDEBRIS за събиране на космически отпадъци. Той тежи около 100 килограма и е съставен от два основни отсека. RemoveDEBRIS ще бъде задействан две седмици след пристигането на Dragon на МКС. „Ловецът“ ще използва харпун и мрежа, за да улови двата неголеми сателита CubeSat.

Мрежата на RemoveDEBRIS може да бъде изхвърляна на разстояние до около 7 метра и може да обхваща целта с помощта на малки двигатели. Харпунът работи на по-малко разстояние – до метър и половина, Той е предназначен за улавянето на отломки с големина до 10х10 сантиметра. Апаратът разполага с 2D камера и лидар, с които регистрира наличието на космическите обекти. Данните за тези обекти ще се изпращат до Земята, където ще бъдат обработвани от специални алгоритми.

Завръщането на космическия кораб се очаква на 11 май. Dragon трябва да върне 1,95 тона товар.

RemoveDebris е създаден от британската компания SSTL със съдействието на други европейски страни и Южна Африка. Това е сателит с тегло около 100 килограма, използващ обикновена камера и лидар за мониторинг на космическите обекти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари