Преди броени минути SpaceX успешно изстреля ракетата носител Falcon 9 и без проблеми приземи първата степен на сушата в Зона 1 (LZ-1). Това е седмото успешно кацане на сушата от общо 16-те приземявания, като останалите 9 бяха осъществени на платформи в океана.

Този път ракетата на Илън Мъск изведе в орбита експерименталния орбитален самолет на американските военновъздушни сили X-37B, мисия OTV-5. Това е първото изстрелване на SpaceX за ВВС на САЩ. Както винаги, всичко можеше да се види в директно предаване в сайта на ВВС и в YouTube.

Вероятността за успешно изстрелване бе изчислена на по-малко от 50%, поради приближаващия ураган Ирма, но SpaceX успешно изведе космическия дрон в орбита.

Ракетата носител Falcon-9 с безпилотния дрон X-37B бе успешно изстреляна от стартовия комплекс на Кейп Канаверал в 17:01 часа. Две минути след изстрелването първата степен се отдели успешно и след още около седем минути се приземи в зоната LZ-1.

Няма никакви данни за космическия дрон X-37B и само се знае, че миналия път X-37B остана 700 дни в орбита.

Следващото изстрелване на Falcon-9 е планирано за 4 октомври, когато ракетата ще изведе в орбита спътниците на Iridium Communications.

Но това вече не учудва никого, въпреки че изминаха само 2 години от първия успешен полет на „Сокола“. Сега всички очакват демонстрационното изстрелване на тежката ракета Falcon Heavy.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари