SpaceX изведе в орбита още 60 сателита Starlink

2
597

Днес, 11-ти ноември, в 16:56 часа наше време космическата компания на Илън Мъск SpaceX. изведе в орбита втората партида сателити Starlink.  Това стана с помощта на ракетата Falcon 9, която изведе в орбита още 60 сателита тип Starlink. Ракетата бе изстреляна от космическия комплекс Space Launch Complex 40 (SLC-40) в Кейп Канаверал, Флорида. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube канала на компанията.

Особеното в тази мисия е използването на първа степен на ракетата Falcon 9, която вече три пъти е летяла в космоса. По този начин, това е първият път, когато SpaceX използва ракетен бустер за четвърти път. И още, при този полет за първи път повторно бе използван обтекателя на ракетата, който летя в космоса през месец юни тази година.

След 8 минути и 25 секунди след изстрелването първата степен на ракетата, Falcon 9 успешно кацна върху плаващата морска платформа, която очакваше бустера навътре в океана. Тоест, първата степен за четвърти път успешно извърши космическа мисия и навярно още ще може да се използва.

Първите 60 сателита Starlink от глобалната сателитна мрежа за осигуряване на бърза интернет връзка за всяка точка на земното кълбо бяха изведени в орбита през месец май тази година. Илън Мъск направи редица тестове и дори изпрати съобщение в Twitter чрез тези сателити. Новите 60 изкуствени спътника първоначално ще останат в орбита на височина 280 км, където ще бъде тествана тяхната работоспособност. След това 100% работещите сателити с помощта на своите йонни двигатели ще се разположат на височина 550 км.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dave
Dave

Мъск прави интернет за слънчевата система като цяло. Теслата му е малката фирма с която да си спонсорира космическата, с която ще си пусне интернет навсякъде на земята и отвъд.

Мъск
Мъск

След някоя и друга година болните мозъци ще свързват омотаните в алуминиево фолио телефони, за да гледат видеата на плоскоземците.