SpaceX изведе в орбита петата партида от 60 сателита за мрежата Starlink

3
499

Преди броени минути SpaceX успешно изстреля Falcon 9 с поредната (пета) партида от 60 сателита в рамките на своя проект за изграждането на глобалната сателитна интернет мрежа от ново поколение Starlink. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube канала на SpaceX.

За това изстрелване космическата компания на Илън Мъск използва бустер, който вече три пъти е летял в космоса. Това е четвъртата подобна мисия с четвърто използване на един и съща първа степен на Falcon 9. Този път SpaceX ще опита да хване и обтекателя с термичния щит с помощта на верига от специални кораби.

Това е петата партида от 60 сателита за Starlink, като предишната партида бе изведена в космоса на 29 януари. По този начин сателитната интернет мрежа вече ще разполага с 300 изкуствени спътника, с изключение на няколкото бройки, които напуснаха своите орбити.

Преди време Мъск каза, че за постигането на минимално интернет покритие са необходими 420 сателита, но за осигуряване нормалната работа на Starlink са необходими 780 сателита. SpaceX възнамерява още тази година да започне да предоставя интернет услуги на първите клиенти от САЩ и Канада. Пълноценното разгръщане на сателитната мрежа в целия свят е планирано за средата на 2020-те години.

Следващия месец SpaceX планира да осъществи още две изстрелвания, с които ще добави към Starlink още 120 сателита.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Запознат
Запознат

Против този проект има петиция на астрономите, защото застрашават наблюденията от земята.
И другия още по-голям проблем е че пречат на сателитите, които са на околоземна орбита. Още по-опасни са от космическия боклук.

Между другото ракетата не е успяла да се приземи на платформата и е цопнала в океана 🙂
Но защо не се споменава в новината не знам.

Space Y
Space Y

Никъде до сега не видях колко живот ще има един такъв сателит..
Вероятно са на друга орбита спрямо МКС и примерно GPS спътниците но ако станат гъста мрежа няма ли в един момент да стане опасно поради шанс за сблъсък дори извеждане на космонавти в орбита?

Запознат
Запознат

Не в един момент, а в момента са опасност и ще са опасност.
Наскоро щеше да стане инцидент с един конвенционален сателит. Обаче успяват да променят малко траекторията му и избягват сблъсък с този на СтарЛинк-а.

А планирането на траекториите за бъдещи мисии започва да става доста трудно.
Но скоро ще бъде съставена резолюция от НАСА и ЕСА и тези неща ще се урегулират.