Днес, в 16:17 часа, частната компания на Илън Мъск SpaceX изстреля от базата Ванденберг ракетата Falcon 9 с испанския сателит за сондиране на Земята PAZ.

Едновременно с това, SpaceX изведе в орбита своите първи сателити Microsat-2a и Microsat-2b, с които започва тестовете на своята технология за създаването на единна сателитна мрежа, осигуряваща лесно достъпен интернет за цялата планета.

По време на това изстрелване се използва нова версия на обтекателя, половината от който компанията ще се опита да приземи на специална плаваща платформа.

Ракетата излетя стабилно, а събитието както обикновено се предаваше директно в YouTube.

Сателитната система за осигуряване на всеобщ интернет ще се състои от 12 000 сателита, всеки от които с тегло няколко килограма, разделени на две групи. Едната от тях ще бъде разположена на височина от 1110 до 1325 километра, а втората – много по-ниско – от 335 до 346 километра. Сателитите ще могат да обменят информация както с терминалите на Земята, така и между себе си.

Първите два сателита от този тип вече са в космоса и с тяхна помощ започват тестовете на технологията.

В тази ракета бе използвана вече летяла първа степен на Falcon 9, но този път SpaceX реши да не я приземява отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари