SpaceX за 14-ти пореден път успешно изстреля ракетата Falcon 9, като този път изстрелването бе осъществено от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния. Информацията е от официалната страница на SpaceX в Twitter.

Този път ракетата носител изведе в орбита 10 комуникационни спътника Iriduim, които успешно напуснаха космическия кораб. Първата степен на ракетата успешно се завърна и кацна на управляемата платформа Just Read the Instructions в Тихия океан.

SpaceX има сключен договор с Iridium за извеждане в орбита на 75 сателита Iridium NEXT. Първите 10 спътника бяха успешно изведени на орбита още през месец януари тази година и още 10 сателита през месец юни. Илън Мъск каза, че останалите сателити ще бъдат изведени в своите орбити следващата година, както е предвидено в сключения договор. Сателитите Iridium NEXT са разработени от френската компания Thales Alenia Space и теглото на единия спътник е 860 килограма. Технологичното време на живот на сателитите е пресметнат на 15 години.

До края на годината се очаква броят на завършените мисии на SpaceX да достигне 15, понеже е планирана още една мащабна мисия. Това е два пъти повече от 2016 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари