SpaceX изведе още 60 Starlink сателита и успешно приземи първата степен на ракетата

0
337

През изминалата нощ бе осъществено десетото изстрелване на ракета на SpaceX от началото на тази година. От ракетната площадка SLC-40 на космодрума в Кейп Канаверал в космоса бяха изведени още 60 комуникационни сателита на системата Starlink за глобален достъп до интернет от всяка точка на Земята.

Сателитите успешно бяха изведени в околоземна орбита, а девет минути след изстрелването първата степен на ракетата Falcon 9 успешно кацна на морската платформа Of Course I Still Love You (разбира се, че все още те обичам). След около един час всички сателити се отправиха към работните си орбити с помощта на собствените си двигатели.

Първоначалният план на SpaceX предвиждаше изграждане на група от 1440 комуникационни сателита за широколентова връзка и сега космическата компания на Илън Мъск е съвсем близко до изпълнението на този план. По-късно SpaceX реши, че Starlink трябва да включва десетки хиляди по-съвременни и по-малки космически апарата на ниска околоземна орбита, и получи съответното разрешение от американските власти за извеждането в космоса на 30 000 комуникационни сателита.

При този полет бе използвана първата степен с производствен индекс B1058, която е един от ветераните на SpaceX.

Да напомним, че за използването на Starlink към днешен ден е необходимо оборудване, което включва фазирана антенна решетка и Wi-Fi маршрутизатор, като всичко това струва $500. Засега месечният абонамент за използване на този сателитен интернет струва $100.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари