От Кейп Канаверал, Флорида, успешно бе изстреляна ракетата Falcon 9 с мисия за снабдяване на Международната космическа станция.

Космическият кораб Dragon трябва да достави 2,7 тона полезен товар, както и европейския робот-помощник CIMON (Crew Interactive Mobile Companion), с който екипажът в орбита около Земята ще намалее.

За изпълнение на новата мисия се използва вече летялият през 2016 година космически кораб Dragon. Той бе готов за полет само два месеца след като успешно се завърна на Земята. Повторно се използва и ракетния ускорител на Falcon 9.

„Саймън“ изглежда като кълбо с голям екран от едната страна. На дисплея схематично се изобразява „лицето“ на робота. Той е оборудван с 14 вградени пропелера, които му дават възможност да се движи при безтегловност. Устройството е разработено от компанията Airbus за германската космическа агенция. С негов помощ ще се улесни работата на астронавтите на борда на МКС.

Илън Мъск сподели, че това е последният полет на ракетата тип Falcon 9 Block 4. Тя вече е заменена от петата версия, главното преимущество на която е възможността за извършване на до 100 мисии. След пет години и Falcon 9 Block 5 ще прекрати космическата си кариера. Тя ще бъде заменена от Big Falcon Rocket – новото поколение ракети, подходящи за мисии и в далечния космос.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари