SpaceX изгуби връзка с 3 от 60-те сателита Starlink, но всичко е по план

0
720

Измина над един месец от извеждането в космоса на 60-те комуникационни сателита Starlink. На 23-ти май всичките сателити успешно се отделиха от ракетата и започнаха подготовка за работа.

В края на миналата седмица SpaceX съобщи, че 45 от изведените в космоса сателити са са заели необходимите орбити с помощта на своите йонни двигатели, като още 5 от тях догонват останалите и също ще влязат в пресметнатите на Земята орбити. Състоянието на  5 от тях се проверява сега. Но не всички сателити ще започнат работа. Три от тях не работят както трябва и не покриват зададените параметри. Мъск възнамерява да пожертва два сателита, които да придвижи до повредените изкуствени спътници, за да разбере какво се е случило. Тези пет сателита ще слязат от своите орбити и ще изгорят в атмосферата на Земята на височина около 440 километра от повърхността.

Мъск и Starlink екипът са доволни от постигнатото. По принцип никой не е и очаквал, че още при първото извеждане в космоса всичките мини сателити Starlink ще работят нормално. Това е съвсем началният етап от изграждането на глобалната сателитна мрежа за достъп до интернет, при който се тестват и настройват използваните технологии. Мъск счита, че 3 повредени от общо 60 сателита е един отличен резултат.

„Този проект е просто пренаситен с нови технологии и е напълно възможно някои сателити просто да не заработят“ – каза Мъск.

Двата сателита, които ще проверят повредените устройства ще заснемат и покажат изгарянето на сателитите, което ще бъде демонстрация, че те не са заплаха за хората или сградите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за