SpaceX изстреля космическия кораб Crew Dragon с четирима астронавти на борда

1
588

Ракетата Falcon 9 с космическия кораб Crew Dragon бе успешно изстреляна и по този начин стартира мисията Crew-1, в рамките на която до Международната космическа станция трябва да бъде транспортиран екипаж от четирима астронавта. Изстрелването бе осъществено от стартовата площадка на космическия център Кенеди във Флорида. Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube каналите на NASA и SpaceX.

Мисията Crew-1 отбелязва дългоочаквания преход на кораба Crew Dragon от фазата на изпитанията и тестовете, към редовните космически полети, като това е първият подобен полет, който открива нова глава в историята но американската и световната космонавтика. За първи път от 2011 година в един и същ космически кораб в орбита е изведен екипаж от четирима души. Освен това, за Crew Dragon това е първият международен екипаж.

Ракетата Falcon 9 бе изстреляна от площадката LC-39A на космическия център Кенеди във Флорида на 16 ноември в 02:27 часа наше време. На борда на кораба Crew Dragon (C207 Resilience) се намират три астронавта на НАСА (Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и и Схенън Уокър, както и японският астронавт на JAXA Соити Ногучи.

След две и половина минути първата степен се отдели, а на деветата минута след изстрелването тя успешно кацна на плаващата платформа Just Read the Instructions в Атлантическия океан. Следващата мисия Crew-2 ще бъде осъществена с помощта на същата първа степен.

Втората степен също работи нормално и успешно изведе кораба на планираната орбита и сега той трябва да стигне до МКС с помощта на собствените си двигатели. Корабът трябва да достигне Международната космическа станция на 17 ноември в 6:00 часа наше време, когато в автономен режим трябва да се скачи с блока  IDA-2 на модула Хармония. При възникването на нестандартна ситуация астронавтите могат да поемат контрола и да осъществят с качването в ръчен режим.

Продължителността на мисията Crew-1 е 180 денонощия.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари