fbpx
12.8 C
София

SpaceX изстреля мистериозен шпионски сателит за щатското разузнаване

Най-четени

SpaceX успешно изстреля нов шпионски сателит тази сутрин, който е собственост на Националната разузнавателна служба на САЩ. Това е агенция, чиято дейност е изключително секретна, в рамките на Министерството на отбраната.

Излизането с мистериозния товар, шпионски сателит, наречен „горила“, се случи в събота сутринта местно време. От стартовата площадка 39А в Космическия център Кенеди.

Мисията започва успешно след два дни на отлагане поради технически проблеми. В четвъртък сензори откриха скок в налягането на резервоарите с течен кислород в горната степен на ракетата. В петък полетът също бе отменен.

SpaceX също така успешно прибра своята Falcon 9 първа степен. И то с кацане на площадка в Станцията на космическите сили на нос Канаверал. Доста рядко се случва кацането да е на земя. Обикновено се случва в морето, припомнят от SlashGear.

Това беше 26-то успешно изстрелване за SpaceX през тази година

Това ще е и последното за годината. Що се отнася до това какво ще извършва въпросния сателит, никой не знае. Администрацията на САЩ не дава абсолютно никаква индикация за целта му. Това, което се знае е, че символът на мисията е ядосана горила, която се удря в гърдите. Мотото е „Мир посредством сила.“

Разузнавателната служба сподели в социалните мрежи, че NROL-108 мисията ще е в постоянна готовност да защитава своето.

Според властите, изстрелването демонстрира ангажимента за защита на американските бойци, интереси и съюзници. Предполага се, че сателитът е някакъв вид шпионски спътник, използван за провеждане на наблюдения, където е необходимо.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Иван Михайлов
Иван Михайлов
11 месеца

Доста интересен старт, и не заради самия старт ами защото изстрелват шпионски сателит след разкачването на първата степен SpaceX превключиха цялата телеметрия и наземно наблюдение на първата степен до кацането и което отдавна не се беше случвало. Струва си да се види.

Dave
Dave
Отговор на  Иван Михайлов
11 месеца

Вероятно обритата на която ще стои сателите е доста ниска, защото само тогава остава достатъчно гориво за „буусбак бърна“ или връщането на първата степен до стартовата площадка. Иначе да, уникално е за гледане и много по лесно за прибиране на степента след това защото не е нужен кораб и чакане с дни 🙂

Мъск
Мъск
Отговор на  Dave
11 месеца

Може просто да е бил по-лек сателита, за това да е било възможно да се върне първата степен на сушата.
Хубавото е, че и държавните клиенти „омекнаха“, и позволяват ползването на втора ръка бустери.

Нови ревюта

Подобни новини