SpaceX изстреля първата си ракета за 2019 година

1
923

Космическата компания на Илън Мъск SpaceX успешно изстреля първата си ракета за 2019 година. На 11-ти януари ракетата Falcon 9 изведе в орбита десет комуникационни сателита за провайдъра Iridium Communications. Това е последната партида в рамките на подписания договор за извеждането на 75 сателита в орбита. Традиционно, всичко бе показано в реално време в канала на SpaceX в YouTube.

Falcon 9 бе изстреляна в 17:31 часа наше време от ракетната площадка SLC-4E на територията на военната база Ванденберг в окръг Санта Барбара, Калифорния. Използван бе бустера F9 B5 B1049.2, който вече летя веднъж и изведе в орбита телекомуникационния сателит Telstar миналата година.

След около три минути първата степен се отдели и успешно се приземи на морската платформа Just Read the Instructions в Тихия океан.

В 17:41 часа, точно според плана се изключиха двигателите на втората степен, след която тя и сателитът влязоха във фазата на пасивен полет. След 40 минути отново бяха включени двигателите на втората степен и сателитите успешно влязоха в орбита.

Особено интересно се очаква да бъде следващото изстрелване, планирано за месец февруари. Отново ще лети Falcon 9, който ще изпълни дългоочакваната мисия Demonstration Mission 1 (DM-1), в рамките на която космическият кораб Crew Dragon ще извърши първия безпилотен полет до МКС. Ако той бъде успешен, през месец юни 2019 година, SpaceX ще започне използването на Crew Dragon за транспортирането на астронавти до МКС.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Господин Десподов, много харесвам статиите Ви, но в случая нямам и бегла представа какво означава “бустер”!

Смея да твърдя, че съм средно интелигентен човек и в такъв случай мога само да предположа, че се касае за корпуса или основното тяло?