SpaceX иска Starlink да обхваща не само Земята, но и Марс

7
360

Не е тайна, че изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск, известен с нестандартното си и футуристично мислене иска да изпрати човечеството на Марс и да колонизира планетата.

Но в скорошно интервю за списание TIME, президентът на SpaceX и главен оперативен директор на компанията Гуин Шотуел изложи плановете на компанията да направи подобна на мрежата за широколентов интернет достъп Starlink на Червената планета.

„След като заведем хората на Марс, те ще се нуждаят от средства за комуникация. Всъщност мисля, че проектът Starlink ще бъде по-важен за Марс, отколкото за Земята“, казва Шотуел по време на предварително записаното интервю за Time.

Но изграждането на мрежа подобна на Starlink около Марс няма да е достатъчно, смята Шотуел.

„И тогава, разбира се, трябва да може да се осъществи комуникационна връзка между двете планети, така че да сме сигурни, че имаме стабилна телекомуникация между Марс и Земята“, добавя тя.

На фокус

Шотуел също разсъждава философски относно важността на междупланетната цивилизация и комуникация.

„Ние не се отказваме от Земята, когато говорим за създаването на възможности за мигриране на човечеството към други планети. Всъщност просто даваме още един шанс на човечеството, нещо като резервен план, в случай че на Земята настъпи някакво ужасно или апокалиптично събитие, даваме възможност на човечеството да оцелее, дори ако се случи нещо катастрофално със Земята – шанс, който всички форми на живот, загинали при масовите измирания на видовете в историята, не са имали.“

Напредваме доста бързо с идеята за населване на Марс, аргументира се тя.

„Илън основа тази компания с цялостната цел да изгради транспортна възможност преди всичко за хората, а не за частния бизнес и държавните агенции, които предимно обслужва към момента тя. Неговата цел е да позволи на хората да станат първия междупланетарен вид. Спомням си, когато вземах интервю на Илън през 2002 г. и той имаше тази амбициозна цел още тогава. По това време изказванията му звучаха абсолютно безумни, а сега почти 20 години по-късно, особено в настоящите времена, когато виждаме колко крехка е планетата ни и живота на нея, тази амбициозни цели звучат на масовия човек далеч по-разумно.“

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари