SpaceX иска Starship да кацне на Луната до края на 2021 година

6
601

В серия от кратки интервюта по време на Международния конгрес по астронавтика, президентът на SpaceX Гуен Шотуел сподели информация за предстоящите полети на Spaceship – космическият кораб Spaceship, върху който в момента работят два завода – единият в Южен Тексас и другият във Флорида, ще замени както Falcon 9, така и Falcon Heavy.

„Много искаме да изведем Spaceship в орбита още следващата година“ – заяви Шотуел. Нашето желание е той да кацне на Луната преди 2022 година. Възнамеряваме да оставим там полезен товар, за да могат момчетата, които ще кацнат след нас през 2024 година, да имат ресурси. Ако всичко премине добре, именно такъв е графикът на работа на SpaceX“.

Както винаги, графикът на SpaceX е много амбициозен. Както самата Шотуел многократно е казвала, това са по-скоро пожелания и не се знае как точно ще се развият нещата. Но в космическата индустрия, както и в IT сферата, висшият мениджмънт често задава много агресивни срокове, за да накара инженерите и специалистите да дадат всичко от себе си. Основателят, собственик и генерален директор на SpaceX Илън Мъск често използва тази тактика, а Шотуел просто сподели неговите идеи в тези интервюта.

„Илън често представя невероятно дръзки планове и хората често казват – вие няма да успеете, никога няма да изведете в орбита истинска ракета, няма да успеете с Falcon Heavy, никога няма да скачите Dragon към МКС, няма да го върнете на Земята, и е съвсем невъзможно да накарате една ракета да кацне“ – каза още Шотуел.

Тя допълва: „Откровено казано, на мен ми допада, когато хората казват, че не можем да направим което сме замислили, понеже това силно мотивира моите 6500 специалисти и служители да осъществят замисленото“.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

И аз искам ама…Исках и ITS която е няколко пъти по-тежкотоварна от сегашната ракетка, ама бай Мъск, взе че я отмени 🙁

mathur
mathur

Време е и краварите най-сетне да кацнат на Луната…

Мъск
Мъск

Що, ти ли кацна първи?

ще ми кацнат на дЕдовия
ще ми кацнат на дЕдовия

Все още няма, а и няма никакви перспективи да бъде създадена ефективна защита срещу радиацияta в поясите на Ван Алтен. Могат единствено да пуснат малко по-кадърно заснети снимки от пустинята Мохаве, на които под соплата на спускаемите модули да не се виждат камъни с размери на юмрук, които дори мощна прахосмукачка би издухала 😀

AxOx
AxOx

Еми ако могат да го направят – пожелавам им успех. Само изречението „висшият мениджмънт често задава много агресивни срокове, за да накара инженерите и специалистите да дадат всичко от себе си“ – показва колко стрес имат специалистите, който после никой не знае, а само името на собственника е известно. Като Бил Гейтс е известен…. а той нищо не е направил в програмирането на продуктите на Майкрософт. Мъск е известен… ама не той е инженера направил ракетите. (за тези дето го смятат за супермен – само не ми казвайте как бачка като ракетен инженер – той си има достатъчно грижи в… Виж още »

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Мда… другарят Рогозин от Роскосмос си наля една кана водка и каза :
– Пък ние ще кацнем на Слънцето!
И имаме най-хубавата космическа сграда в света – с форма на ракета. 😁