SpaceX и другите космически компании лобират срещу Amazon Kuiper

1
581

Амбициозният проект на Kuiper на Джеф Безос предвижда извеждането в орбита на над 3000 телекомуникационни сателита, но сега пред този проект се появи неочаквано препятствие. SpaceX и другите участници в този сравнително нов пазар искат Amazon да се придържа към процедурите на FCC.

За проблемите, които не може да реши дори и най-богатият човек на Земята съобщи Motherboard. Въпросът е, че при проектите на SpaceX, OneWeb и другите оператори се предвижда изстрелването на десетки хиляди сателити, като техните орбити и използвани честоти трябва да бъдат съгласувани. Само че Федералната комуникационна комисия на САЩ (FCC) спря да приема заявки за разпределението на достъпния честотен диапазон още през месец ноември 2016 година и деветте компании, работещи в тази област, запълниха целия достъпен честотен диапазон. За Amazon не остана нищо, понеже през 2016 година проектът Kuiper още го нямаше.

А сега Amazon иска от регулаторния орган да бъде създадена нова, специална процедура. Естествено, конкурентите настояват, че това не е безопасно. OneWeb вече изведе в орбита 6 основни и 650 допълнителни сателита. SpaceX на Илън Мъск – 120 от общо 40 000, като през следващата година възнамерява да изведе в орбита още около 1400.

Да напомним, че мрежата Kuiper трябва да включва 3236 сателита, но засега няма в орбита нито един.

Пазарът за осигуряване на сателитна широколентова интернет връзка се оценява на над $100 милиарда годишно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари