Преди няколко часа SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 с испанския сателит и собствените два сателита за всеобща интернет връзка. Компанията се опита да хване половината на обтекателя на ракетата с помощта на специална плаваща платформа.

Обтекателят не попадна в мрежата на платформата и се спусна върху водата на стотина метра от кораба. Информацията за събитието сподели Илън Мъск в своя Twitter акаунт.

SpaceX е добре известна с разработването на ракети и космически кораби за многократно използване. От 2015 година до днешен ден компанията над 20 пъти успешно приземи първата степен на Falcon 9, а от 2017 година започна да използва кацналите първи степени повторно.

Компанията възнамерява повторно да използва и обтекателите на своите ракети, които обикновено падат в океана и се разрушават. През пролетта на 2017 година SpaceX за първи път успешно приземи половината обтекател, използвайки собствени двигатели и парашут, благодарение на които обтекателят може да забави движението си и плавно да се спусне във водата.

Днес SpaceX отново опита да приземи обтекателя на Falcon 9, като този път използва платформата „Мистър Стивън“, оборудвана с огромна мрежа, в която трябваше да се приземи обтекателят.

На височина няколко километра се отваря специален управляем парашут, който с помощта на GPS сигнали направлява полета до платформата.

Опитът не бе успешен, а повреди по обтекателя няма.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
15 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
NikolaiAlienПенчоЙацкРоцкдо извънземния Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Изидоро
Изидоро

В крайна сметка важното е , че обтекателя е жив и здрав, за да се използува повторно. 😊
Имам въпрос към по-разбиращите. Как става приземяването на първите степени и обтекателя – приземяват се автоматично, по предварително зададени гео координати или има екип, ангажиран с ръчното им управление и приземяване?
Но дори и да има ангажирани пряко хора , то повторното използуване на първа степен за 60 млн долара определено си заслужава труда.

Иван
Иван

автоматично се приземяват

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Добре, че от Спейс екс все още нямат полети с хора.
Знаете ли защо САЩ/НАСА спряха програмата Спейс шатъл? След като разберете защо, тогава ще получите отговор дали си заслужава труда да се използват възвращаеми елементи.

ПП Жокер: Чалънджър и Колумбия.

Пенчо
Пенчо

ЙацкРоцк, ти май не си много умен. От ракетите на совалката за всичките полети само 1 се е повредил и това не е довело до проблем понеже совалката има 3. Най-надеждният двигател ползван досега. Ама ти нали си много умен и веднага да се покажеш да ти се смеем.

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Уважаеми Пенчо, от написаното от вас стигам до два извода. Извод първи, нивото ви на осведоменост е ужасно ниско. Извод втори, не сте прочели общодостъпни факти известни дори на племената в най-затънтеното село до кратера Нгоронгоро. И в двата случая сте ужасно прост, което не е кой знае каква загуба за вселената. Пенчо бре, чети!* „На 28 януари 1986 г. совалка „Чалънджър“ (мисия STS-51L) се взривява на 73-та секунда след старта. Загиват всичките седем членове на екипажа. Последващото разследване установява, че са използвани гумени уплътнения, които губят еластичността си при ниски температури, а в нощта преди старта е било особено… Виж още »

Пенчо
Пенчо

ЙацкРоцк, ето за това става дума че даже незнаш за какво говориш. Сам се нахендри понеже си тъп на гъз. И в двата случая сам си написал че проблема не е от двигател. Как може да си толкова тъп не ми е ясно???

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Боже, що за индивид сте вие? От къде си измислихте, че проблемите произтичат от двигатели, явно това си е някаква ваша фикция. Проблемите са в многократното използването на агрегати и елементи при екстремни условия и натоварвания който биха довели до катастрофични последици. Съжалявам, че подцених глупоста ви.

Пенчо
Пенчо

Абе боклук прост, двигателя е най-сложното нещо. Какво ще му стане на феринга като се върне бе тъпан прост? Това е само една желязна коруба. Не че двигателите които се връщат от първия стейдж им е станало нещо. Хахах е такива тъпани като тебе са много смешни : ) Той човека вече е изтрелвал ракети по няколко пъти с едни и същи двигатели ти и каза че ще може да се използват стотици пъти но циганина „Йацк“ сега реши че неможело да се преизползва : D тъпаноид такъв

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Какво би станало с така наречената от вас желязна коруба подложена на екстремно натоварване биха ви отговорили няколко научни дисциплини (механика, метериалознание, съпротивление на материала и много други), но при вашия интелектуален капацитет се съмнявам да сте чували за тях. Така, че дерзайте и се образовайте, ако ви е възможно.

ПП Когато нямаш аргументи да защитиш тезата си, нападаш опонента си с обиди (Ad hominem), но това не означава, че твърденията ви са верни.

Пенчо
Пенчо

Айде да преброим тогава колко пъти ще излети феринга и всеки път ще си признаваш че си с по 5 единици по тъп докато стигнеш до нула става ли? Започваш от IQ 100.

Dave
Dave

Онборд компютъра ги приземява.

А относно преизползването – хвърляй си колата след всяко пътуване тогава като те е страх от преизползване хахаха

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Щом за вас полета в космоса е едно и също с пътуването ви до работа, няма какво повече да се коментира. Не става само с ядене, трябва и…..

тъй-тъй
тъй-тъй

От една страна многократното използване е целта, от друга страна обаче, особено при компоненти като обтекателите, при многократни полети има натрупване на много фактори, главният от които е умората на материалите, което увеличава риска от проблеми при всяко следващо ползване. Някой ще каже че самолетите летят по петдесет години, че и повече без проблеми – така е, но и при самолетите има натрупване на умора на материала, освен това не летят при толкова екстремни условия.

Alien
Alien

Прав сте.
Аз работих за авио компания за въртолети. Дори при тях им сменяхме много парчета от конструкцията след 2500 5000 часа полет.
Много приятели се преместиха в спейс екс и там правят същото но все пак имаш вече базата и става по бързо. По малко инспекции и т.н.
До колкото до работата там ако някой се интересува… на второто интервю ми заявиха първата година без почивен ден и минимум 12 часа на ден… и ме плащат кои знае колко. Почват между 17 и 20$ на час за техници по конструкцията.

до извънземния
до извънземния

Ти не си работил. Теб са те работили 🙂 При това цяла година и във всички дупки 😀 Ще бачкаш ти по 12 часа на ден, без отпуска, за надницата на мургав зидаро-мазач в Германия?!? Като ти направят подобно предложение, правилната реакция е да им се усмихнеш очарователно, да им отговориш: „Fuck you moms in the grave, son of the bitches!“ и да си тръгнеш, изкъртвайки входната врата с шут. Няма да изминеш и 5 метра по коридора, когато ще те настигнат и ще ти предложат нормално заплащане, т.е. х10, с нормално работно време. Ама ти като си готов да… Виж още »

Alien
Alien

Аз отказах.
Ти май нещо не си разбрал, но както да е.
Незнам кои зида там ама ти май не си излизал от бг… и пак… както да е. Просто споделих.
Enjoy your life.
Ама тва ми напомня на един виц… кажи речи Влез в български форум да поискаш съвет или просто да споделиш и ще ти кажат колко си тъп!
От все сърце еб*те си ма*ката.

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Точно заради това им написах на загубилите ума и дума по Спейс екс, че е добре, че все още не извършват полети с хора. НАСА не случайно спря програмата си за космически кораби за многократна употреба (Спейс Шатъл) след две катастрофи костващи живота на 14 астронавти. Космоса е достатъчно враждебно място, че да се пести за сметка на сигурноста.

Nikolai
Nikolai

Много интерсни коментари от страна на всички БГ разбирачи 😀 Само дискретно да ви напомня че Мъск работи с по – компетентни и кадърни хора от вас.