SpaceX осъществи последния за 2018 година полет на Falcon 9 с военния сателит GPS III

3
684

SpaceX успешно изстреля ракетата носител Falcon 9 с GPS сателит от ново поколение за нуждите на ВВС на САЩ. Това бе последното 21-изстрелване на компанията за тази година, като по този начин SpaceX подобри личния си рекорд, поставен миналата година. Този път параметрите на полета са такива, че Илън Мъск реши да не приземява първата степен на ракетата.

Изстрелването на Falcon трябваше да стане на 18 декември, но лошото време попречи и полетът бе отложен. Точно в края на миналата седмица, неделя, в 15:51 часа наше време, ракетата успешно излетя от Кейп Канаверал и изведе в орбита военния сателит GPS III SV01.

GPS III SV01 е първият от десетте сателит на системата GPS III, която се изгражда от американските военни. Новата навигационна система е проектирана да бъде три пъти по-точна от сегашната GPS и осем пъти по-устойчива към опитите за заглушаване. В момента военните на САЩ изграждат наземните станции за обслужване на навигационната система от трето поколение.

От теглото на ракетата и необходимостта от висока елиптична орбита се подразбираше, че SpaceX няма да връща бустера на Falcon 9 на Земята. Всичкото ракетно гориво бе изразходвано, като първата степен дори нямаше крачета, върху които да кацне.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари