SpaceX подготвя първото изстрелване на прототипа на Starship

5
1026

SpaceX подаде заявка до американските регулаторни органи за изстрелването на Starhopper, като основната цел на тази мисия е проверката на новите мощни двигатели Raptor.

Тестовете ще бъдат проведени на тестовия полигон в Бока Чика, Тексас. Първоначално ракетата трябва да достигне височина 500 метра и ако всичко премине успешно, Starhopper ще излети на височина 5 километра.

Starhopper е малко по-малък, но значително опростен от гледна точка на конструкцията прототип на космическия кораб Starship, предназначен за полети до Марс.

Основната задача на тази серия тестове е провеждането на изпитания на новия мощен двигател Raptor. Да си припомним, че първите статични тестове на този двигател бяха проведени в началото на месец април тази година.

Прототипът разполага само с един двигател Raptor. Според оценката на Илън Мъск, за да може ракетата да излезе на орбитална височина, необходими са три двигателя, а за полет до Марс – повече. Диаметърът на Starhopper е същият, като на Starship – девет метра. Тоест, той може да се използва за тестове на синхронната работа на няколко от новите ракетни двигатели.

Първият Starship с полезен товар на борда трябва да се отправи към Червената планета през 2022 година. След две години към Марс могат да се отправят първите хора. Starship може да транспортира 100 души плюс 150 тона полезен товар.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Браво да помечтаем за едно красиво бъдеще, защо не и на Марс. 100 души си е направо колония +150т. полезен товар.. Пожелавам успех на Мъск в всичките му начинания!!!

бай Джони
бай Джони

Като сметнеш храната и консумативите на един човек дневно и отчетеш липсата на всякакви ресурси на Марс- 1500 тона за 100 човека звучи по-реалистично количество , за покриване на нуждите им. В тези 150 тона не влизат само провизиите , те там няма да са на палатков лагер все пак.

Мирослав
Мирослав

Да но не ми се вярва да тръгнат с пълният капацитет от хора. Примерно 20-30 души- може и да измрът, но първият път е важен. Чух, че активно търсели метод на хибернация. Те са си направили сметката поне теоритично.

Мирослав
Мирослав

Всичко от музиката на „Dreaming Cooper“ абсолютно резпондира с представата ми за идеите на Мъск. Адски добро!
В Spotify на фонов режим – малеее нямам думи!

Алекс
Алекс

Всяко начало е трудно, но ако никой не направи първата крачка още да ползваме камъни и пръчки. Евала за визията и енергията която влага.