SpaceX показа тестовете на своя нов метан-кислороден ракетен двигател

0
1174

Основателят, собственик и генерален директор на компанията SpaceX Илън Мъск публикува в своя Twitter снимки и няколко кратки видеа от вчерашните тестове на новия метан-кислороден ракетен двигател Raptor. Новият двигател ще се използва в космическия кораб Starship.

Експерименталната мини версия на космическия кораб Starship ще има три двигателя Raptor. Мини версията ще се използва в суборбиталните полети, за да се усъвършенства технологията за излитане и кацане Grasshopper. Първоначалните планове бяха първото изстрелване на неголяма височина да бъде осъществено до края на този месец, но преди десетина дни бурен вятър събори експерименталната версия на кораби и сега специалистите на SpaceX възстановяват щетите.

Това са първите тестове, които бяха проведени на Земята и показаха, че ракетният двигател Raptor е готов за следващата фаза тестове във въздуха. Финалната версия на Starship ще има седем ракетни двигателя Raptor.

Двигателят работи с гориво от течен метан и течен кислород. За разлика от двигателя Merlin, който се използва в ракетите Falcon 9 и има по-опростена схема на газовата нагнетателна система с отворен цикъл, Raptor използва по-ефективна затворена система. Това е нова технология, която вече се използва в някои разработки на SpaceX.

В следващите няколко туита Мъск съобщи, че зеленият отенък на реактивната струя е или изкривяване на цветовете от страна на камерата, или наличието на малко мед в соплото.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за