SpaceX получи поръчки за извеждането на над 100 сателита в космоса

8
1175

Миналата седмица SpaceX за пореден път изстреля своята ракета за многократно използване Falcon 9, която заедно с деветата партида сателити за глобалната интернет мрежа Starlink изведе в орбита и трите допълнителни неголеми сателити SkySats 16, 17 и 18 на американската компания  Planet Labs.

Следващата мисия Starlink 9 v1.0 с допълнителните сателити BlackSky Global 5 и 6  е планирана за 22 юни тази година. Допълнителните сателити се извеждат в космоса в рамките на програмата SmallSat Rideshare Program. В рамките на тази нова услуга SpaceX продава на притежателите на неголеми сателити допълнителното място на Falcon 9 при много изгодни условия.

Преди няколко часа космическата компания на Илън Мъск сподели, че от деня на стартирането на програмата SmallSat Rideshare Program и до днес, SpaceX е получила поръчки за извеждане в космоса на над 100 неголеми сателити. Оказа се, че тази услуга е много търсена.

На пазара от доста време се предлагат няколко леки ракети за извеждането на неголеми сателити в космоса. Така например компанията Electron разполага с ракетите Vector-R и LauncherOne, но съвместното извеждане на сателити на SpaceX за глобалната интернет мрежа Starlink и допълнителни изкуствени спътници на други компании е много изгодно и на двете страни, най-вече от гледна точка на цената на извеждането в космоса на един килограм полезен товар.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари