SpaceX получи право да извежда в орбита и военни сателити

0
33

Преди около две седмици SpaceX получи разрешение от NASA за извеждане в космоса на най-скъпите спътници и товари. По този начин компанията на Илън Мъск получи така наречената „втора категория“ на NASA, която му дава право да работи с товари, струващи много милиарди американски долари. Launch Services Program на NASA сключи многогодишен договор с SpaceX за „извеждане на орбитални спътници и междупланетни апарати в космоса“.

 

Сега Илън Мъск получи сертификат и от американските военни, даващ право на ракетата-носител Falcon 9 да извежда в космоса разузнавателни и военни спътници. Според американските военни, привличането на SpaceX към Националната безопасност е изключително важен етап от развитието на отбраната на страната.

Сега САЩ разполага с две космически компании, които работят за военните. Това са досегашният може да се каже монополист United Launch Alliance и вече Space X. Американските военни считат, че по този начин ще се намали цената на извеждането на космически апарати.

Илън Мъск е изхарчил около $60 милиона за две години, за да получи държавния лиценз за извеждането на спътници в космоса. Първият опит бе направен през 2005 година и тогава американските военни решиха да работят с Unated Launch Alliance.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за