SpaceX получи разрешение за полярно изстрелване на Starlink спътници

1
657

Федералната комисия по комуникациите (FCC) в САЩ се е съгласила да разреши на SpaceX да изстреля 10 Starlink сателита в полярна орбита.

Това ще се случи по-късно този месец

От FCC публикуват разрешението на 8 януари. В него пише, че сателитите ще се поставят в 560-километрова орбита, с наклон от 97.6 градуса. Изстрелването ще е със SpaceX Falcon 9 ракета и не може да се случи по-рано от 14 януари.

Изстрелването ще е част от Transporter-1 мисията. SpaceX лобира за разрешението да използва полярната орбита от седмици. Слухове индикират, че FCC обмисля да промени лиценза на компанията, за да ѝ даде достъп на сателитите до по-ниска орбита.

През ноември SpaceX пусна заявка до FCC за разрешение за пускане на 58 сателита в единична полярна орбитална равнина. Тогава бе посочена възможност за това през декември, но такава не се получи. Компанията на Мъск има нужда от полярна орбита, за да може да стартира предлагане на услугите си в Аляска. И включително до най-отдалечените ѝ части.

Срещу идеята се обяви Viasat. От там смятат, че търговската целесъобразност не е достатъчен аргумент, за да се разреши ползването на орбитите.

От FCC заключват, че пускането на десетте сателита е в интерес на обществото. Възражението на Viasat е отхвърлено, защото няма причина за притеснения по отношение надеждността на сателитите и риска от орбитални отломки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари