SpaceX постави два нови рекорда

3
823

Ракетата Falcon 9 на космическата компания на Илън Мъск SpaceX успешно бе изстреляна от Кейп Канаверал и изведе в орбита южнокорейския военен сателит Anasis-II. Тези изстрелвания на ракети за многократно използване вече станаха рутина, но това заслужава специално внимание по две причини: първо, между двете изстрелвания на тази ракета измина рекордно малко време и второ, SpaceX успя да улови и двете половини на обтекателя.

Това бе дванадесетото изстрелване на ракета носител от страна на SpaceX за тази година, 90-тото за ракетата Falcon 9 и второто именно за тази степен (F9 B5 B1058.2). Миналия път именно с нейна помощ бе осъществено извеждането на капсулата Crew Dragon до МКС с астронавти на борда, като корабът с екипажа трябва да се завърнат на 2 август тази година.

Този път  полезният товар на ракетата бе обикновен – военният сателит Anasis-II на Южна Корея, само че вторият полет се състоя само 51 дни след първия. Това е рекорд за SpaceX.

SpaceX има и друг повод за радост: компанията най-после успя да улови двете половини на обтекателя преди те да паднат в океана. Те бяха прихванати от двата кораба на компанията с имена „Госпожа Три“ и „Госпожа Шеф“, които бяха оборудвани с огромни мрежи и този път всичко мина добре. Според изчисленията на SpaceX, улавянето на двете половини на обтекателя намалява цената на едно изстрелване с $6 милиона.

Както обикновено, всичко бе показано в реално време в YouTube, а Мъск коментира в своя Twitter акаунт.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари