fbpx
15.8 C
София

SpaceX постави нов рекорд по брой изстрелвани ракети – 26 успешни мисии

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В края на миналата седмица, на 19 декември, SpaceX успешно изведе в орбита секретен сателит за националното управление на военното космическото разузнаване на САЩ, което стана с помощта на ракетата Falcon 9. Това бе осъществено в рамките на мисията NROL-108, като кацането на първата степен на Falcon 9 на сушата бе особено ефектно.

Да си припомним, че през 2019 година SpaceX осъществи 13 изстрелвания, две от които на свръхтежките ракети Falcon Heavy.

Повечето от половината изстрелвания, осъществени от SpaceX през тази година, бяха осъществени в рамките на своя собствен проект за сателитен интернет Starlink – 14 изстрелвания. С наскоро приключилата мисия Starlink 15 v1.0 орбиталната групировка на сателитите на Starlink достигна 953 броя, като 850 от тях са експлоатационните модели версия 1.0. Проектът се развива успешно преди всичко благодарение на ракетата носител за многократно използване Falcon 9.

През 2020 година SpaceX осъществи повече от половината изстрелвания на ракети на САЩ, и по този начин Северна Америка остана лидер в космическата област.

Статистиката на изстрелванията, класифицирана по държави
Статистиката на изстрелванията, разпределена по ракети

Сегашната версия на ракетата Falcon 9 Block 5 може повторно да се използва до 10 пъти при минимално техническо обслужване и до 100 пъти с частична подмяна на някои детайли на първата степен. Очакванията са през следващата година SpaceX да успее да използва една и съща първа степен на своята ракета повече от десет пъти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини