SpaceX проведе успешни статични тестове на системата за аварийно спасяване на Crew Dragon

0
264

SpaceX проведе статичните тестове на специализираните двигатели на системата за аварийно спасяване на космическия кораб Crew Dragon. Сега се анализират данните от тези тестове и ако всичко се окаже успешно, Crew Dragon ще бъде допуснат до полет с астронавти на борда.

Системата за аварийно спасяване на хората (САС) е необходима в случай, че ракетата носител аварира и САС трябва бързо да ги изведе на безопасно място. Обикновено САС има вида на отделна остра кула над капсулата с екипажа, която е заредена с твърдо гориво. Но в новите космически кораби Crew Dragon на SpaceX и CST-100 Starliner на Boeing, тя е интегрирана в самия корпус и използва течно гориво.

И двата кораба са проектирани да транспортират екипажи до МКС, и НАСА има много твърди изисквания към спецификациите и задължава производителите да демонстрират надеждността на своите капсули. Тестовете от този тип са два типа: първият имитира авария на ракетата още при изстрелването. При този тест корабът се издига на известно разстояние и след това каца недалече от точката изстрелване. SpaceX проведе тези изпитания още през 2015 година, а Boeing – през месец ноември тази година.

При втория тест САС се изпитва чрез статични тестове без полет. Този път SpaceX използва нова конфигурация на горивната система със силно подобрена надеждност. Всичко премина успешно, а сега специалистите на НАСА и SpaceX анализират данните от всички сензори и съвсем скоро ще обявят доколко успешни са били изпитанията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за