SpaceX разработва военна ракета, която да доставя оръжия до всяка точка на света

9
831

SpaceX и Пентагона току-що подписаха договор за съвместно разработване на нова ракета, която може да бъде изстрелвана в космоса и да доставя до 80 тона товар и оръжия навсякъде по света – само за един час.

Очаква се тестовете на ракетата да започнат още през следващата година, съобщава Business Insider. Очаква се да превозва оръжия по света 15 пъти по-бързо от съществуващите самолети, като американския C-17 Globemaster.

„Помислете само колко възможности ще даде пренасянето на толкова полезен товар C-17 навсякъде по света за по-малко от час“, казва генерал Стивън Лайънс, ръководител на американското транспортно командване на конференция в сряда.

По поръчка на военните

Новият договор е допълнително доказателство, че SpaceX се насочва силно към военни партньорства. По-рано тази седмица частната космическа компания спечели договор с военната Агенция за космическо развитие за производство са четири сателита за проследяване на ракети.

Преди това армията на САЩ се обърна към SpaceX за превръщането на изгражданата космическа мрежа от спътници за широколентов интернет достъп Starlink в нова военна навигационна мрежа, а служителите на Space Force обявиха по-рано, че работят в тясно сътрудничество със SpaceX, след като възложиха на компанията договор през август, според доклади.

Новата система за доставка на оръжия наподобява милитаризирана версия на нещо, което изпълнителният директор на SpaceX милиардерът Илън Мъск предложи още през 2017 г., когато започна публично да говори така открито и уверено за космически превоз на хора.

Тогава Мъск предложи да се създаде система за транспорт чрез изстрелване на хора чрез ракети в космоса, които да бъдат приземявани изключително бързо до крайната дестинация, която искат да достигнат. Без да разглеждаме физичните и други аспекти на тази концепция, потенциално тя би означавала, че ще могат да се превозват пътници много по-бързо от всички съществуващи съвременни методи за транспорт. Идеята на Мъск тогава не беше особено приета, но изглежда сега този план, който компанията му разработва в момента, с разликата, че тук става въпрос за превоз на товари, а не на хора.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари