SpaceX разработва собствени дезинфектанти и маски в борбата с COVID-19

0
254

В борбата срещу новия коронавирус множество компании изразиха желание да помогнат, като дори пренастроят заводите си, за да извършват други дейности. Това ще направи и космическата компания на Илън Мъск SpaceX. Според CNBC във фабриките ѝ ще се приготвят специален дезинфектант и маски. Очаква се да стартира и специална кампания за даряване на кръв първо в Хоторн, Калифорния, и след това във повечето други заводи.

Служителите на компанията получиха специален имейл, описващ подробности около новите санитарно-битови приспособления. Дезинфектантът е проектиран според изискванията на Американската асоциация по здравеопазване (CDC). Маските пък са дело на същия екип, който изработва скафандрите на астронавтите. Първата партида от 75 маски беше дарена през почивните дни на медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, заедно със стотина костюма.

Спрямо своите служители SpaceX също има нова практика. В бюфетите на заводите цените на храната са намалени наполовина и вместо работниците да трябва да се проверяват с пръстов отпечатък на входовете, сега те могат да ползват баджовете си.

Първоначално Илън Мъск подходи с недоверие спрямо заразата, карайки служителите си да работят както винаги. Но двама работници на SpaceX дадоха положителни проби на заразяване от COVID-19 и още двадесетина са под карантина. Затова Мъск използва влиянието си и мощността на заводите си, за да помага на пациенти и лекари. Другата му компания Tesla внесе от Китай и подари около 1000 апарата за белодробна вентилация на медицинските заведения в Калифорния. А на Медицинския център във Вашингтон бяха доставени 50 хиляди N95 маски. Освен свои собствени дезинфектанти, Мъск се консултира с Medtronic в разработката на свои собствени апарати за вентилация, които ще се произвеждат в Gigafactory в Ню Йорк.

Докато търсенето на медицински принадлежности силно надвишава предлагането, все повече компании, включително Ford, GM, Apple и Facebook подпомагат болниците с финанси и медицински консумативи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари