При историческото изстрелване на тежката ракета Falcon Heavy, Илън Мъск синхронно приземи страничните бустери, но централният ускорител, който трябваше да кацне върху плаваща платформа в океана се разби при кацането и повреди платформата.

Сега Илън Мъск съобщи за строежа на още една безпилотна плаваща платформа за приземяването на първите степени на своите ракети в океана. Естествено, както и сегашните Just Read the Instructions – (JRTI) и Of Course I Still Love You – (OCISLY), новата платформа се нарича в чест на единия от корабите от цикъла произведения „Културата“ (The Culture) на писателя фантаст Иън Банкс. Тя се нарича A Shortfall of Gravitas.

Новата платформа ще се присъедини към Of Course I Still Love You във Флорида и в бъдеще ще се използва за кацането на страничните ускорители, съвместно с още един необичаен кораб, който се вижда на главното изображение.

Предназначението на този кораб е улавянето на обтекателите, които SpaceX възнамерява да спуска с парашути. Те ще бъдат улавяни с помощта на мрежа, разпъната върху тези гигантски опори. Преди време Мъск каза, че обтекателят струва около $5 милиона и тяхното повторно използване рязко ще намали цената на космическия полет.

Новата автоматизирана система ще бъде тествана още тази година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари