Илън Мъск обяви, че през 2019 година неговата компания SpaceX ще започне изграждането на гигантска спътникова интернет мрежа. С помощта на ракетата Falcon 9 в орбита ще бъдат изведени 4425 спътника. Подробните планове на проекта бяха представени в Сената на САЩ.

Най-характерната особеност на новата спътникова интернет мрежа е малкото закъснение – според спецификациите, не повече от 25 ms. Към днешен ден закъснението на мрежите от от подобен е около 603-659 ms (по данни на FCC). SpaceX възнамерява да изгради нова „орбитална структура“, която да осигури максимално покритие на Земята при максимална пропускателна способност.

Плановете на Мъск са още през 2019 година да започне изстрелванията на тези спътници, като заявката към Федералната комисия по комуникациите на САЩ бе подадена миналата година.

Тестовете на спътниците трябва да започне това лято, а в края на годината в орбита ще бъде изведен първият експериментален апарат. Последният спътник от този тип ще бъде изведен през 2024 година и по този начин ще се формира цяло съзвездие орбитални устройства. Цената на целия проект не е особено висока, понеже SpaceX разполага със собствена ракета-носител.

Всичките 4425 спътника ще се намират на 83 различни височини – от 1110 до 1325 километра. Това е съвсем ниска орбита (спътниковата мрежа HughesNet е на височина 35400 километра), а това означава, че закъснението на сигнала ще бъде много по-малко.

След изграждането на основната мрежа, в орбита ще бъдат изведени още 7500 спътника, предназначени за значително подобряване качеството на връзката.

SpaceX ще изгражда mesh мрежа, която може да разпределя ресурсите в реално време.

За достъп до новата интернет мрежа SpaceX ще предложи терминали с размер колкото лаптоп, които ще осигурят гигабитова скорост от произволна точка на планетата. Засега няма информация за цената на включването, абонамента и другите финансови нюанси.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари