През последните няколко години SpaceX работи върху проекта си Starlink, чиято цел е да пусне хиляди сателити в ниска орбита, които ще предоставят високоскоростен интернет на хора по целия свят. През февруари компанията пусна в орбита два прототипни спътника, които тя използва за тестване на технологията преди пълното разгръщане на спътниковото си съзвездие. Но докато тези сателити трябваше да започнат да се движат на по-голяма надморска височина от мястото, където първоначално са били поставени, те все още не са го направили. Изглежда, че причината за това е фактът, че SpaceX леко преразглежда плана си за изстрелване.

SpaceX поиска от Федералната комисия за комуникации да пусне 1584 сателита на 550 километра, за разлика от първоначално предложената орбита от 1110 километра. Компанията твърди, че по-ниската орбита може да ѝ позволи да намали броя на сателитите, необходими за операцията, и най-вече да помогне с изваждането от експлоатация на тези спътници, след като вече не са функционални. Докато SpaceX планира активно да извади сателитите си от орбита, когато настъпи моментът за това, ако даден сателит се развали и SpaceX вече не може да го махне, както е планирано, ниската орбита може да помогне на компанията да премахне сателита своевременно. При такава ниска орбита естествените ефекти, като гравитацията и частиците в атмосферата, които натискат сателитите надолу с времето, биха могли да ги извадят от орбита в рамките на пет години, ако не и по-рано.

А отстраняването на космическите отпадъци е важно, особено след като SpaceX в крайна сметка планира да пусне 12 000 сателита в орбита около Земята като част от Starlink. 1584 въпросни сателита са само част от 4425 спътника, одобрени от Федералната комисия за комуникации по-рано тази година.

В новото си заявление за Федералната комисия за комуникации, SpaceX заявява, че двата изпитателни сателита са показали какво предлага „работата на по-ниска надморска височина“. Регулаторът все още трябва да одобри преработените планове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за